Strokovni nasveti pri izdelavi stroja in izbora brusnih trakov za brušenje nožev

V brusni industriji se poleg uveljavljene lesne, kovinarske, gradbene in steklarske industrije, ki pri svojem delu potrebuje vedno bolj napredne brusne materiale, pri tem pa vedno več svetovanja in tehnične podpore za delo z njimi, začenja uveljavljati hobi izdelovanja in brušenja nožev. Trend izdelovanja strojev za brušenje nožev se je začel v Ameriki, s pomočjo sodobne tehnologije pa se je preselil tudi v Evropo, kjer se uveljavlja in postaja vedno bolj prepoznaven po svojih specifičnih zahtevah.

Vse pogosteje se na nas kot na specialiste za brušenje obračajo izdelovalci in brusilci nožev, ki potrebujejo strokovno svetovanje pri inovaciji in izdelavi stroja, ki ga bo podpiral kar najbolj ustrezen brusni trak za brušenje nožev.

V skladu s tem smo se odločili, da za Vas pripravimo nekaj strokovnih nasvetov, ki Vam bodo olajšali delo pri inoviranju in izdelavi stroja za brušenje in izdelavo nožev, hkrati pa omogočali lažji in bolj kakovosten  izbor brusnih trakov.

Pri specifičnih sestavnih delih strojev, kot so kontaktni valji, napenjalec, itd. navadno nastane težava saj so ti deli zelo dragi v kolikor kupujete en sam kos, ki ga potrebujete. Istočasno je enako tudi pri brusnih trakovih, saj imamo vedno omejitev pri minimalni količini. Minimalna količina je odvisna od širine Vaših trakov in posledično koliko Vaših trakov dobimo iz ene role materiala. Npr. če imamo na zalogi rolo širine 300mm in je Vaš trak širok 50mm, potem bomo zahtevali minimalno količino 6 trakov, če imate npr. širino trakov 75mm, potem bomo zahtevali minimalno naročilo 4 kos. Izkoristek je tisti, ki nas sili, da to zahtevamo, saj v nasprotnem primeru, vržemo preostanek trakov v koš, ker so za nadaljnjo rabo neuporabni. V primeru, da dobite podobno mislečega, ki potrebuje enake trakove kot Vi ali vsaj iste dolžine in granulacije, potem Vam lahko izdelamo kombinacijo in jih lahko količinsko vzamete manj. Če bo v prihodnje veliko povpraševanj po isti meri trakov, bomo lahko te trakove imeli na zalogi in minimalne količine ne bodo več potrebne.

Nekaj napotkov za strojegradnjo:

Brusni trakovi, ki jih lahko izdelamo so narejeni za brušenje vseh faz pri izdelavi noža in materialov, ki se pojavijo pri izdelavi nožev. Imamo brusne trakove za grobo brušenje (izbrus forme noža, groba izdelava reznega roba), fino brušenje (vsa brušenja od grobega proti finemu) pa tudi poliranje. Osnova brusnih trakov so trda platna za groba brušenja, saj prenesejo večje pritiske in temperaturo ter mehka platna, ki so bolj primerna za zaključke brušenja. Ta so sicer manj odporna na trganje, se pa zaradi fleksibilnosti lepše prilagodijo obdelovancu, izgled brušene površine je tudi lepši. Trakovi primerni za brušenje vseh faz pri izdelavi noža in materialov so trakovi, ki so primerni za brušenje vseh kovin (nerjaveče jeklo, ogljikovo jeklo, navadno jeklo, aluminij, medenina…), lesa, umetnih materialov, itd.

Standardne dimenzije trakov, ki jih priporočamo, da naredite stroj zanje so največkrat širina 50 ali 75mm in dolžina 2000mm. Dolžina je ravno prava za ta stroj, pa tudi ravno prava za neko razumno življenjsko dobo traku (če je trak prekratek ga je potrebno večkrat zamenjati). Optimalna hitrost traku za brušenje jekel je 25m/s za fiksno hitrost, če pa imate namen narediti variabilno hitrost, pa jo naredite, da bo stroj imel hitrost traku med 20 in 30m/s.

Sprednji kontaktni valj naj bo fi ali 150mm ali 200mm, narezan, trdote okrog 55-60 shore. To je univerzalna trdota, ki pa v skrajnih primerih kot so zelo grobo brušenje ali zelo fino brušenje ne bo delala ravno optimalno. Če v začetni fazi nimate namena kupiti treh različnih kontaktnih koles je potrebno sprejeti ustrezen kompromis glede trdote. Ponudimo Vam lahko ponudbo poslovnega  partnerja, ki se ukvarja z izdelavo vrhunskih kontaktnih valjev.

 

Napenjanje traku: svetujemo Vam, da uporabite plinski napenjalec (podoben kot tisti za odpiranje prtljažnika v avtomobilu, samo manjši), sila, ki jo povzroči naj bo 50N. Tudi za ta napenjalec, Vam lahko posredujemo kontakt podjetja, ki jih izdeluje.

Vsi valji po katerih brusni trak teče, z izjemo kontaktnega valja spredaj, naj bodo jekleni ali aluminijasti, ter ravni z izjemo zadnjega pogonskega, ki naj bo rahlo bombiran, da centrira tek traku na sredino.

Z veseljem Vam bomo v pomoč če nas boste potrebovali.

Če želite brati več novic v povezavi z izdelavo nožev, priporočili za brušenja, se lahko nanje prijavite tukaj

Prav tako na isti povezavi že dobite prvi članek o priporočilih za izbor pravega kontaktnega kolesa.

Post Navigation