Keramični brusni trak z valovitim stranskim robom

Pozdravljeni,

Tokrat Vam razkrijemo eno posebnost brusnih trakov, ki jo tudi izdelujemo pri nas, pa jo mogoče še ne poznate. To so brusni trakovi, ki jih naredimo z valovitim stranskim robom. Zakaj valoviti rob?

Valoviti stranski rob je uporaben tam, kjer zaradi ukrivljenosti obdelovanca, trak z klasičnim ravnim stranskim robom povzroča zarez v material in je le ta nezaželen. Trak z valovitim robom je tako uporaben, pri brušenju cevi ukrivljenih ograj, kjer je lok ograje ožji od širine traku in trak v najnižji točki krivulje zarezuje v cev, prav tako je kot na priloženi sliki tak trak uporaben pri brušenju npr zvara, pri čemer je obdelovalna površina konkavna. V tem primeru, trak z klasičnim ravnim stranskim robom zarezuje v material ob straneh, kar ni zaželeno, saj pri naknadnem poliranju postane zarezan rob viden.

Pri traku z valovitim stranskim robom, se „krilca” traku dvignejo in tako ne morejo povzročiti zareze v material.

Na sliki: Brušenje korena zvara z fleksibilnim keramičnim brusnim trakom na konkavni površini za kasnejše poliranje. Seveda lahko trak v istem materialu izdelamo tudi z ravnim stranskim robom.

Post Navigation