Kateri brusni trak uporabiti za brušenje lesenih ročajev?

Brusni materiali za brušenje lesa, se od materialov za brušenje kovin nekoliko razlikujejo. Največja razlika je v tem, da morajo imeti materiali za les več prostora med zrni, kjer je prostor za odbrušen material, medtem ko materiali za kovino tega nimajo toliko, saj je kovinski prah težji in se ne prijema toliko brusnega traku.

V kolikor brusni materiali za les teh razmakov med zrni ne bi imeli, se brusni trak hitreje zapolni in potem bodisi začne les “zažigati” saj leseni delci iz traku na lesu ustvarjajo povečano trenje, bodisi je trak zapolnjen do te mere, da so leseni delci nad nivojem brusnih zrn in zrnom ne dopuščajo da bi prišle v kontakt z obdelovancem.
Eden od teh dveh scenarijev se Vam zgodi, ko začnete les brusiti z brusnim trakom za kovino. Od začetka še kar gre, ko je pa trak dovolj zapolnjen, pa se dogaja pravkar omenjeno.

Seveda, če brusite les z brusnim trakom za kovino ni nič narobe, le brusni trakovi za kovino so praviloma dražji in je zato nesmiselno iz stroškovnega vidika uporabljati dražje trakove za les.
Zelo podobni principi kot za les veljajo za ostale kompozitne materiale, ki se uporabljajo za izdelavo ročajev nožev. Tudi v teh primerih, materiali v večini prej zapolnijo brusni trak kot se brusni trak obrabi.
Za brušenje lesa lahko izbirate med brusnimi trakovi na trdem platnu, ki so bolj primerni za začetna bolj groba brušenja, kjer se izdela osnovna oblika in med bolj mehkim platnom, ki je primernejše za fina brušenja in za brušenja okroglin in drugih nepravilnih oblik, saj se mehko platno lepo prilagodi površini.

Izmed keramičnih materialov lahko izbirate med trdim keramičnim platnom v gr. 40 in 60, ter mehkim keramičnim platnom v gr. 60, 80, 120, 150, 180 in 220. Ob naročilu Vam bomo sporočili še minimalno količino za posamezno granulacijo, ki se odvisno od dimenzije giblje med 3 in 6 kos po granulaciji.

Pokličite nas ali nam pišite, za kakršnakoli vprašanja smo vam na voljo.

Post Navigation