Papir ali platno za ročno brušenje

Za namene ročnega brušenje, lahko glede na željo stranke svetujemo papir ali platno. Največja razlika med klasičnimi brusimi materiali za izdelavo brusnih trakov in papirji ali platni za ročno brušenje je v tem, da so papirji za ročno brušenje bolj tanki, saj je pri ročnem brušenju pomembno, da se brusni papir lepo zvije in prilagodi obdelovancu oz. da se ob zvijanju ne zlomi.

Pri odločitvah ali uporabiti papir ali platno za ročno brušenje, naj bo glavno vodilo v tem, da je platno bolj vzdržljivo glede pretrganja in se ga bolj uporablja pri tehnično zahtevnih izdelkih kjer je veliko brušenja, lukenj, utorov, robov in radijev, kjer bi se papir zaradi večkratnega zvijanja raztrgal, papir pa je enakovredno platnu  uporaben pri ploskovnem ravnem brušenju izdelkov, njegova prednost pa je cenovna ugodnost v primerjavi z platnom.

Pri ročnem brušenju se velikokrat uporabljajo tudi vodobrusni papirji, ki jih imamo na zalogi v polah dim 230x280mm, granulacij od 150 do 7000.

Za namene ročnega brušenja se največkrat na platno ali še pogoste na papir namesti oprijemalno podlogo (ježka), tako da se potem te izdelke zalepi na kladico za ročno brušenje in se tako potem menjuje le brusni papir. Kladice so narejene iz mehkih pen, tako da imamo pri brušenju dober prijem, pena pa je tudi dosti bolj prijetna za držanje, kot pa lesena kladica ali brušenje celo brez kladic.

Pokličite nas in povedali Vam bomo katere izdelke Vam lahko ponudimo za ročno brušenje, poleg tega pa Vam bomo svetovali še pravi material za optimalno delo, brez ponavljanja.

Namig: Če želite vrhunski izdelek in minimalno ponavljanje dela vedno uporabljajte za ročno brušenje nov brusni papir/platno in ne že izrabljenih brusih trakov iz strojev, saj bodo izrabljeni brusni trakovi le zagladili lesna vlakna namesto, da bi jih odrezali in ko boste izdelek prvič lakirali, bodo vsa lesna vlakna izstopila in potrebno bo ponovno temeljito brušenje. Če bo brusni papir namenski za ročno brušenje je dosti manj možnosti za prebrusitev temelja ali lužila, kot če uporabljate za ročno brušenje brusni papir za brusne trakove, ki je pretrd in agresiven in se Vam bo to zlahka zgodilo.