Brušenje večje ravne površine – katero brusno sredstvo je cenovno bolj ugodno?

Želite profesionalno brusiti večje ravne površine ali ploskve, pa ne veste kaj se vam splača?

V Eurolu imamo za vas kar nekaj rešitev. V spodnjem sestavku vam predstavljamo dve. Da bi se lažje odločili smo za vas izpostavili nekaj lastnosti obeh. Izberite tisto, ki vam bolj ustreza.

 

 

 

 

 

 

 

Za brušenje večjih ravnih površin vam svetujemo, da uporabite različne profesionalne brusne trakove, ki jih namestite na centrifugalni rebrasti gumijasti valj, centrifugalni gladki gumijasti valj, napihljiv gumijasti valj ali pa se za brušenje poslužite satinirnega koluta. Oba izjemno dobro odstranjujeta material.

Brusni trakovi na gumjastih valjih

Brusne trakove za vse tri oblike gumijastih valjev lahko v naši krojilnici izdelamo po meri glede na vaše želje in potrebe. Ponudimo vam lahko katerikoli brusni trak za različne faze brušenja, satiniranja ali poliranja. Brusne trakove na gumijastih valjih kot satinirne kolute lahko uporabljate tako na valjčnem brusilniku kot na kotnem brusilniku. Če jih želite uporabljati na slednjem potrebujete adapter, ki je pripomoček za namestitev gumijastega valja na kotno brusilko. Gumijaste valje in adapter lahko kupite na Eurolu.

 

centrifugalni rebrast in centrifugalni gladki gumjasti valj

Gumijastih valjev na katere namestimo brusni trak je več oblik.

Na Eurolu vam ponujamo napihljiv valj, centrifugalni rebrast gumijasti valj in centrifugalni gladki gumijasti valj.

Kadar se odločate za nakup novega pa v splošnem velja, da je REDS – centrifugalni gladki valj bolj primerna za fino brušenje, ker je površina gladka in ne pušča sledi.

Površina REV – centrifugalnega rebrastega gumijastega valja pa je bolj primerna za grobo brušenje.

 

 

Katere so prednosti brusnih trakov na različnih oblikah gumijastih valjev pred satinirnimi koluti?

  1. V primerjavi z satinirnimi koluti, ki so primerni bolj za fino končno obdelavo in pri katerih lahko izbirate omejeno grobost: grobi, srednje grobi, zelo fini (brusna zrna v granulaciji od 40 do 240), imate pri brusnih trakovih, ki so nameščeni na gumijasti valj precej več izbire. Na gumijasti valj gredo vsi brusni trakovi za vse faze brušenja in sicer klasični brusni trakovi v poljubnih granulacijah od 24 do 600, trakovi iz brusne volne oz. SB trakovi, polirni trakovi iz polirnega filca, ter drugi, ki vam jih na Eurolu izdelamo na želeno mero oz. tisto, ki je primerna za uporabo na vašem gumijastem valju.
  2. Pri uporabi obeh brusnih sredstev se pri brušenju površin ožjih od širine valja (100mm) pogosto satinirni kolut obrablja samo na enem mestu, kar pomeni, da ni več raven in se z njim ne da kasneje brusiti ploskev. Istočasno se tudi z obrabo satinirni kolut manjša po premeru, kar na koncu pomeni, da postane tako majhen, da je manjši od glave kotne brusilke in z njim ne moremo več brusiti ploskev, saj glava brusilke prijema v površino pred kolutom. Pri brusnem traku nameščenem na napihljiv valj tega ni, saj le-ta ohranja vedno isti fi/premer.
  3. Napihljiv valj, ki je potreben za namestitev brusnega traka je enkratna investicija, ki se v primerjavi z satinirnim kolutom cenovno obrestuje. Ko ga imamo lahko nanj namestimo in zamenjamo različne in poljubno število brusnih trakov. Pri tem so pa najdražji brusni trakovi nekajkrat cenejši kot satinirni kolut ne glede na sestavo brusnih zrn.

Brusni trak na gumijastem valju in satinirna koluta

brusna trakova na gumijastih valjih

satinirna koluta

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaj nam morate sporočiti ko naročate trakove za napihljiv valj?

Pri naročanju satinirnega koluta ali gumijastega valja na katerega namestimo brusni trak moramo biti pozorni na to, da nam poveste informacije o:

  1. fiju/premeru gumijastega jedra, saj so pri valjčnem brusilniku možni trije različni a zelo podobni fiji (90mm, 100mm, 110mm ali celo kakšen drug). Satinirni koluti, kot gumijasti in napihljivi valji imajo vsi notranji premer luknje 19mm.
  2. Širini (standard je 90mm ali 100mm).
  3. Granulaciji, ki jo želite (glede slednje vam glede na želen rezultat brušenja granulacijo lahko tudi svetujemo).
  4. Materialu, ki ga boste brusili (ta informacija je potrebna, da vam svetujemo ustrezen brusni material).

Če želite nam lahko pošljete vaš napihljiv valj za vzorec, mi pa vam bomo izdelali brusne trakove po njegovi meri in vam jih z valjem poslali na vaš naslov.

Naročite ustrezno bruso sredstvo za vaše potrebe na Eurolu in se prepričajte o njegovi kakovosti in dolgi življenjski dobi.

Post Navigation